Νέα σχολική χρονιά: Πώς θα προσέρχονται στα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές – Τι θα ισχύει για rapid tests και πιστοποιητικά εμβολιασμού

νεα σχολικη χρονια τεστ
Οι εκπαιδευτικοί που δεν εμβολιάστηκαν θα πληρώνουν με δικά τους έξοδα τα rapid tests ή τα μοριακά, δηλαδή 40 ευρώ την εβδομάδα, στους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν self test, ενώ οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πάνω στην έδρα τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, προετοιμάζεται πυρετωδώς, από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία ομαλά και φέτος η εκπαίδευση των μαθητών να ξεκινήσει και να συνεχιστεί δια ζώσης και όχι μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνει χωρίς κενά εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας και το δεύτερο να μην ξανακλείσουν τα σχολεία λόγω των προβλημάτων, που προκαλεί η πανδημία.  Ηδη το υπουργείο Παιδείας έδωσε τις πρώτες συνοπτικές οδηγίες προκειμένου να προετοιμαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή γονείς ,μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των πανεπιστημίων, ενώ τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα. Ταυτόχρονα παροτρύνει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να εμβολιαστούν άμεσα ώστε να κυλήσει η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.  Επίσης το επόμενο διάστημα  το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Τι θα ισχύει για το άνοιγμα των σχολείων

Εκπαιδευτικοί: Οι  εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου (θα το πληρώνουν από την τσέπη τους).

Φοιτητές – Πανεπιστημιακοί: Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Oι φοιτητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιστοποιητικά αρνητικού τεστ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια για την εξυπηρέτηση φοιτητών και προσωπικού αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις. Επίσης οι πανεπιστημιακοί έχουν προτείνει για τους φοιτητές που δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή αρνούνται να προσκομίσουν αρνητικά τεστ να μην έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων για έξι μήνες.

Μαθητές: Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα και θα είναι δωρεάν

Πλατφόρμα ενημέρωσης

Τόσο για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , όσο και για τα πανεπιστήμια αλλά και όλες τις δομές εκπαίδευσης θα υπάρχει σχετική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία για εμβόλια, τεστ κλπ

Εμβολιασμοί

Το υπουργείο Παιδείας ζητά από τώρα από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών.

Παράταση ορκωμοσίας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Εξαήμερη παράταση για την ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, έδωσε το υπουργείο Παιδείας.Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε:

Α. Για τη διευκόλυνση όλων των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης  και των μετακινήσεών τους, δίνεται παράταση της προθεσμίας ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας για όλους τους Νεοδιοριζόμενους  εκπαιδευτικούς μέχρι  και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Β. Κατ’ εξαίρεση, παρατείνεται η προθεσμία έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021   για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται αποδεδειγμένα εντός των πυρόπληκτων περιοχών της Επικράτειας.